Een stappenplan voor je saxofoon onderhoud

Een saxofoon is een gecompliceerd muziekinstrument en daarom is goed saxofoon onderhoud van groot belang. Saxofoon onderhoud is belangrijk voor de klank en kwaliteit van je instrument. Een goede vuistregel is om je saxofoon onderhoud uit te voeren wanneer je een riet moet vervangen. Pak het instrument altijd op bij de beker, nooit bij de toetsen. De toetsen mogen niet worden aangeraakt totdat de nekriem is bevestigd en je klaar bent om te spelen. Het instrument moet in de koffer worden bewaard, vrij van stof. Wanneer je problemen ervaart kun je het beste snel naar een deskundige om je saxofoon te laten repareren. Verder is het belangrijk dat je het dagelijkse reinigen van je instrument goed bijhoudt. We geven je graag tips en een stappenplan voor je saxofoon onderhoud.

Waarom is saxofoon onderhoud belangrijk?

  • Om reparatiekosten te voorkomen
  • Ziektekiemen op het mondstuk
  • Om schade aan de polsters en het kurk te voorkomen: speeksel breekt natuurlijk materiaal af, d.w.z. een lederen polster. Maar synthetische polster materialen zijn ook niet immuun voor ontbinding

Hoe vaak moet ik mijn instrument schoonmaken?

Onderhoud en reiniging, moet eens per maand worden uitgevoerd. Het mondstuk moet in principe na elk gebruik worden schoongemaakt. En als je ziek bent, raden we je aan het elke dag te wassen.

Wat heb je nodig voor saxofoon onderhoud?

Een deel van de benodigdheden voor het saxofoon onderhoud is te vinden in je huis, de rest kun je kopen in een muziekwinkel. Wat je nodig hebt is het volgende: poetsdoekje, mondstukborstel, wattenstaafjes, alcohol, oude doek, stofzuiger, nekreiniger en kurk vet.

Dagelijks saxofoon onderhoud: droog het mondstuk na het spelen

Gebruik een doekje of een zakdoek voor het onderhoud van het mondstuk. Veeg de buitenkant van de saxofoon af met een zachte doek, zodat eventuele speekseldruppels die erop zijn terechtgekomen niet op de lak achterblijven. Schud zoveel mogelijk water uit de saxofoonhals voordat je je saxofoon weglegt.

Belangrijke tip voor je saxofoon onderhoud!

Artiesten mogen nooit iets eten of drinken tijdens het spelen (behalve water natuurlijk). Veel mensen spoelen hun mond meteen met water voordat ze spelen. Dit zijn uitstekende preventieve maatregelen en dit is van groot belang voor je saxofoon onderhoud.

Volgorde saxofoon onderhoud

Hoewel er geen goede of verkeerde volgorde is voor je saxofoon onderhoud, is het handig om een soort systeem voor jezelf te ontwikkelen, zodat je niets vergeet. Werk bijvoorbeeld van binnen naar buiten en van de beker naar de nek. Begin met het wassen van het mondstuk en veeg vervolgens de binnenkant van de saxofoon schoon. Daarna ga je door met het onderhoud van de buitenkant van de saxofoon, door het stangensysteem, de toetsen, de toetsenhouder en de hoofdbuis te poetsen. Om je op weg te helpen beschrijven we de belangrijkste stappen van het saxofoon onderhoud.

Stappenplan voor periodiek saxofoon onderhoud

Stap 1: mondstuk schoonmaken

Een belangrijk onderdeel van je saxofoon onderhoud is het regelmatig schoonmaken van het mondstuk. Om het mondstuk te reinigen, verwijder je eerst het riet en de rietbinder. Gebruik vervolgens een reinigingsborstel voor het mondstuk of een oude tandenborstel en warm (niet heet) water om vuil dat erin zit te verwijderen. Gebruik vervolgens een schone, pluisvrije doek om het mondstuk te drogen en verwijder alle overgebleven deeltjes die de borstel heeft gemist. Gebruik nooit vloeibare poetsmiddelen op de body van het instrument. Als je het instrument met een flanellen doek afveegt, worden speeksel en vet verwijderd, waardoor de afwerking van je saxofoon niet wordt beschadigt. Gebruik een wattenstaafje om tussen de toetsen schoon te maken.

Stap 2: lichaam poetsen

Een leuk onderdeel aan het saxofoon onderhoud is het poetsen van de body. Reinig de afwerking van je saxofoon grondig met een poetsdoek. Het saxofoon polijstdoekje bevat de juiste hoeveelheid polijstmiddel om de buitenkant te reinigen. Vloeibaar polijstmiddel wordt niet aanbevolen omdat het op de polsters kan komen en ze kan ruïneren, en koperlak mag nooit worden gebruikt omdat het de heldere lakafwerking van een saxofoon verwijdert.

Stap 3: de kleppen schoonmaken en oliën

Gebruik tijdens het saxofoon onderhoud een kleine klepborstel om het stof en vuil tussen de toetsen te reinigen. Breng een kleine hoeveelheid klepolie aan op de draaipunten van je kleppen. Zorg ervoor dat je niet te veel klepolie aanbrengt, omdat deze op de polsters kan druppelen. Om de juiste hoeveelheid aan te brengen, doe je een druppel olie op een stuk papier, dompel dan een tandenstoker erin en raak het voorzichtig aan.

Stap 4: Onderhoud en reiniging van de ventielen

Er zitten veel toetsen op de saxofoon, dus dit kan de meest tijdrovende stap zijn van het saxofoon onderhoud. Inspecteer elk polster intensief, zoek naar slijtage of beschadigingen. Als een polster is gescheurd, breng het dan naar je plaatselijke reparatiewerkplaats voor vervanging. Gebruik een stuk papier of een polsterreiniger om het papier onder de polster te schuiven, sluit de klep en trek langzaam het papier eruit. Dit helpt bij het verwijderen van vuiligheden van het kussen.

Stap 5: Draai losse schroeven vast

De meeste schroeven op een saxofoon hebben een platte kop. Je kunt de losse stangschroeven veilig vastdraaien, maar draai ze niet overmatig aan. Als je dit wel doet, kun je mogelijk geen toetsen indrukken, bijvoorbeeld degene die nodig zijn voor een hoge D of F.

Stap 6: De kurken afvegen en invetten

Droog de kurk op de hals en voeg een ruime hoeveelheid kurkvet toe. Door het smeren van de halskurk met kurkvet kan het mondstuk gemakkelijk worden geplaatst. Wrijf het vet in de kurk om het te ‘conditioneren’ en voeg nog een dunne laag toe. Doe dit wekelijks en je behoudt een goede bescherming. Na dit te hebben gedaan, zal de kurk verzadigd raken met vet. Probeer de kleine stukjes kurk aan de uiteinden niet in te smeren, die zijn er voor opvulling.

Tot slot: laat je saxofoon op tijd repareren

Een belangrijk onderdeel van saxofoon onderhoud is het regelmatig laten controleren van je instrument door een specialist. Breng je saxofoon ten minste een keer per jaar naar de reparatiewerkplaats en wanneer je denkt dat je saxofoon niet goed werkt. De technici zullen het inspecteren en testen, meestal terwijl je wacht. Vervolgens geeft de reparateur je een prijsopgave voor eventuele aanpassingen en reparaties die nodig zijn. Stel geen reparaties uit, het is niet goed voor je instrument en zeker niet voor je saxofoon spel. Vind hier de beste specialist voor je saxofoon reparatie in provincie Utrecht.