Wanneer een saxofoon laten reviseren en wat houdt een saxofoon revisie in?

Een saxofoon is een gevoelig instrument, na jaren spelen zal je saxofoon kuren krijgen. Het onderhoud van je saxofoon is erg belangrijk, maar wanneer je steeds reparaties moet laten uitvoeren is het wellicht tijd om je saxofoon te laten reviseren. Een goede vakman zal er alles aan doen om de dingen op de juiste manier te doen en problemen op te lossen, zodat ze niet opnieuw hoeven te worden gerepareerd. Wanneer je je saxofoon laat reviseren, zal je saxofoon weer zijn zoals meneer Sax hem ooit heeft willen maken. Je zal weer genieten van het geluid en je spel!

Waarom een saxofoon laten reviseren?

Wanneer je je saxofoon laat reviseren, hoef je niet langer iedere keer problemen te verwachten bij je saxofoon. Wanneer je je saxofoon laat reviseren zal het de basis van je instrument ten goede komen. Je hoeft niet langer iedere keer geld uit te geven aan kleine reparaties. Afhankelijk van hoeveel je speelt, kun je verwachten dat je saxofoon weer goed is voor de komende 5 tot 10 jaar. Het laagste punt van de schatting is voor diegenen die 5+ uur per dag spelen.

Na een saxofoon revisie speel je als nooit te voren

Je zal na het laten reviseren van je saxofoon (mogelijk voor de eerste keer) begrijpen hoe goed een saxofoon kan voelen en spelen en hoe die bedoelt is om te spelen. Het spelen van een lage B is net zo eenvoudig als elke andere noot. Je kunt zo hard of zo zacht en zo makkelijk spelen als je wilt en je hoeft niet meer na te denken over of je saxofoon dit wel aankan. Je luistert gewoon naar de muziek die je maakt. Je normen zullen omhoog gaan, je zal gaan inzien hoeveel ongerealiseerd potentieel de meeste saxofoons hebben, en je zal nooit meer naar de oude staat terug willen, omdat je na een saxofoon revisie begrijpt hoe een saxofoon echt hoort te spelen.

Neem een specialist om je saxofoon te laten reviseren

Een saxofoon laten reviseren kost een vakman veel tijd. Een revisies kan wel tussen de 25 en 60 uur arbeid zijn, met uitzondering van vele uren speeltijd. Er zijn geen snelle oplossingen als je het goed laten doen, wanneer je je instrument goed wil laten repareren. Het is niet eenvoudig om dit soort werk te doen, en niet iedereen kan een saxofoon revisie goed uitvoeren, maar een goede saxofoon specialist zal je saxofoon met liefde reviseren. Vind hier de beste specialist voor je saxofoon reparatie in Baarn!

Wat houdt een saxofoon laten reviseren in

Je moet een goede saxofoon vakman vinden om je saxofoon te laten reviseren. Als je je saxofoon laat reviseren, zal hij je saxofoon diagnosticeren bij ontvangst en je een idee geven wat er in de revisie zal moeten gebeuren. Vervolgens gaat de vakman aan de slag en zal tijdens het demonteren, schoonmaken en repareren verschillende dingen tegenkomen. Hij zal ervoor zorgen dat deze gerepareerd worden en je zal de saxofoon weer als nieuw terug krijgen.

Reparatieprocedures saxofoon revisie

In de reparatiewereld van vandaag kunnen dezelfde woorden verschillende betekenissen hebben (en verschillende prijzen!). Er zijn veel verschillende procedures die onder de overkoepelende term van revisie vallen. Elke revisie is echter anders en specifiek afgestemd op de behoeften van de specifieke saxofoon. We beschrijven een paar van de meest voorkomende procedures die uitgevoerd worden bij het laten reviseren van je saxofoon.

Stap 1: Demontage en reiniging

Een volledige demontage van het instrument wordt gevolgd door een grondige ontvetting met een zachte handwas van de body en de toetsen van het instrument. Als de saxofoon overmatige corrosie vertoont, kan het reinigen worden gevolgd door een speciale chemische dip die speciaal is ontworpen om corrosie te verwijderen zonder de lak of beplating te beïnvloeden. Na het onderdompelen, wordt het instrument gespoeld en voorzichtig opnieuw met de hand gewassen, gevolgd door het met de hand drogen van de saxofoon. Met onder druk staande lucht worden eventuele overgebleven vloeistoffen uit de hoeken en gaten verwijderd. Alle kleppen en schroeven worden zorgvuldig ontvet en eventuele corrosie van het staal wordt ook verwijderd.

Stap 2: Uitdeuken

De saxofoon wordt gecontroleerd op rechtheid, een correcte uitlijning van de beker en bel ten opzichte van de body, deuken of misvormingen die van invloed zijn op de vlakheid van de gaten, en deuken en het vroegere tandwerk dat kan worden verbeterd. Kleine deuken en het rechttrekken van de body (wat vaker voorkomt dan je zou verwachten) zijn inbegrepen in de revisie. Het grote tandwerk zal van geval tot geval worden ingeschat.

Stap 3: Egaliseren van de toongaten

Het zorgvuldig egaliseren van de toongaten is belangrijk om perfect vlak te zijn, zodat een langdurige afdichting van de polster wordt verzekerd. Saxofoons komen nooit uit de fabriek met echt vlakke klankgaten, en als ze in het verleden zijn beschadigd, is het zeer waarschijnlijk dat de klankgaten vrij ongelijk zijn. Dit werk wordt met de hand gedaan en wordt nooit gedaan zonder zorgvuldig na te denken over hoe het instrument het beste kan worden bewaard voor de toekomst. Zo hoeft dit niet nog een keer te gebeuren. Dit kan alleen worden gedaan als alle polsters worden vervangen.

Stap 4: Solderen

Alle onderdelen en verbindingen die gesoldeerd zijn moeten worden vastgezet. Elk onderdeel wordt eerst uitgelijnd. Afhankelijk van de oorspronkelijke bouwkwaliteit en eerdere schade (of reparatiewerkzaamheden) wordt ieder onderdeel weer op de juiste locatie gezet. Het soldeermiddel is een mix van tin en zilver dat heel sterk is en al bij een lage temperatuur smelt. De laklaag van de saxofoon raakt hierdoor niet beschadigd.

Stap 5: Revisie onderdelen

Al het loopwerk wordt opnieuw afgesteld. Elke hengel is recht gemaakt, schoongemaakt en glad gepolijst. Indien nodig wordt de as vervangen. Schroeven en ontvangers worden gereinigd en gecontroleerd op symmetrie en perfecte pasvorm. Noodzakelijke aanpassingen worden gedaan om misvormde schroeven te corrigeren.

Stap 6: Kleppen afstellen

Alle kleppen worden perfect uitgelijnd met hun respectievelijke klankgaten en elke klep is genivelleerd en hervormd als dat nodig is voor een perfecte pasvorm van het polster.

Stap7: Controle en spannen van de veren

Alle veren worden gecontroleerd en gespannen in de juiste uitlijning en houding voor een pittig gevoel onder de vingers. Versleten of beschadigde veren worden vervangen.

Stap 8: Alle polsters worden vervangen

Vervolgens worden alle polsters vervangen door nieuwe. De elektroden zitten met de veer vast en de druk wordt tijdens het gebruik uitgeoefend, waarbij elke polster wordt getest op absolute perfecte afdichting in alle mogelijke speelomstandigheden. De polsterzitting is zo ondiep als mogelijk, met het kussen stevig en gelijk eromheen.

Stap 9: Oliën

Alle assen worden geolied met zeer hoogwaardige klepolie. Het overtollige materiaal wordt weggeveegd om geen stof aan te trekken. Pivotschroeven en -rollen zijn geassembleerd met speciaal hoogwaardig vet dat speciaal is ontworpen voor saxofoonspilschroeven. De synthetische olie en vet die wordt gebruikt is speciaal ontworpen om niet in de loop van de tijd af te breken of dikker te worden.

Stap 10: Vervangen van geluidsdempingsmateriaal

Het vervangen van elk afzonderlijk aanpassings- en geluidsdempingsmateriaal op het instrument is een van de laatste stappen. Een combinatie van veel verschillende synthetische materialen naast natuurlijke kurk en vilt wordt gebruikt. Hoe de vakman elk instrument instelt bepaalt uiteindelijk wat het beste werkt voor de saxofoon. Er wordt veel aandacht besteed aan dit onderdeel voor lange levensduur van de aanpassingen en de beste speelmogelijkheden.

Stap 11: Afstellen hals spanner

De hals spanner en ontvanger zijn gemaakt om perfect glad en luchtdicht te passen. Meestal gaat het om het corrigeren van asymmetrie, het voorzichtig vergroten van de pen en vervolgens het afstemmen van de pen en ontvanger voor een perfecte pasvorm. Een lek van de nekpen is helaas een zeer algemeen probleem en de hele saxofoon zal eronder lijden. Wanneer je een “dode” saxofoon speelt, zal het corrigeren van een lek in het halsbeengewricht het instrument vaak weer tot leven brengen.

Stap 12: Kleine dingen afstellen

Elke saxofoon is uniek, en als we alle dingen zouden vermelden die een vakman controleert dan zijn we nog een tijdje bezig. Elk klein dingetje op je saxofoon wordt gecontroleerd, bijvoorbeeld de veerontvangers die de juiste vorm hebben voor de juiste functie. Het is nooit goed genoeg voor een specialist.

Stap 13: Spelen en testen

Zodra het werk is voltooid, wordt de saxofoon vaak een week weggelegd om te ‘rusten’. Dan bekijkt de specialist deze opnieuw met een nieuw perspectief, er wordt veel tijd besteed aan het werk bekijken dat al gedaan is. Vervolgens zal de specialist het instrument gaan bespelen, afstellen en de saxofoon aanpassen. Hier zal de vakman de kleine dingen opmerken die je alleen kunt opmerken door een instrument te bespelen, om ervoor te zorgen dat elke klus wordt geperfectioneerd en gemaakt. Dit werk is essentieel, kan niet overhaast gedaan worden en maakt het verschil maken tussen een gemiddelde revisie en een saxofoon die je nooit meer in de steek laat. Vind hier de beste specialist voor je saxofoon reparatie in de omgeving van Baarn!

Zie ook: Kosten saxofoon revisie