Wanneer is een saxofoon reparatie noodzakelijk?

Na verloop van tijd kan een saxofoon problemen krijgen en niet meer het geluid geven dat je van je instrument mag verwachten. Een saxofoon reparatie door een vakkundige reparateur is dan de beste optie. Het zou zonde zijn om je instrument niet meer te gebruiken. Een saxofoon reparatie hoeft niet per se duur te zijn, maar dat ligt natuurlijk aan het probleem. De problemen die we het vaakst zien bij saxofoons en om een saxofoon reparatie vragen zijn:

 • Noten kunnen niet worden gespeeld of vereisen veel lucht om te spelen
 • De halskurk is losgekomen of eraf gevallen
 • Kleppen zitten vast of keren niet terug naar hun rustposities
 • De body is gedeukt

Voorkom een saxofoon reparatie

Het maakt niet uit welk instrument je speelt, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed werkt. Check je saxofoon tussendoor dus regelmatig en zorg voor goed saxofoon onderhoud. Geef het een volledige reiniging. Controleer je saxofoon op eventuele problemen door de volgende stappen uit te voeren.

Stappen saxofoon controle:

 1. Beweeg je vingers over elke toets: speel een toonladder en voeg steeds een noot en een toets toe. Soms zit een klep vast, deze kun je zelf openen.
 2. Als een klep vastzit, gebruik dan een stukje tabakspapier en plaats het tussen het kussen en het instrument, houd het kussen stevig vast en trek het langzaam naar buiten. Een post-it briefje kan ook werken, maar gebruik nooit een geldbiljet omdat deze azijn bevatten en je saxofoon kunnen beschadigen.
 3. Draai losse asjes vast met een kleine schroevendraaier. Schroevendraaiers uit een brillenkits werken geweldig. Wees voorzichtig wanneer je dit doet.
 4. Controleer je veren (de scherpe, naaldachtige stukjes). Soms zijn deze al dan niet in de loop van de tijd losgeraakt. Zorg ervoor dat je geen andere veren losmaakt t, buig geen veren en prik jezelf niet.
 5. Haal je saxofoon uit elkaar en speel alleen met het mondstuk en het riet. Als het goed klinkt, doe je het mondstuk op de nek en speel nogmaals. Als het goed klinkt, bevestig het dan weer aan de body en probeer het opnieuw. Zo kun je proberen vast te stellen wat het probleem kan zijn.
 6. Plaats jezelf in een donkere kamer en neem een krachtige zaklamp mee. Verwijder de nek en houdt de zaklamp zo dat deze in de binnenzijde van de saxofoon schijnt zonder dat er licht doorschijnt. Houd de saxofoon vast en doe alsof je een lage B speelt. Bedek de beker met een handdoek of iets anders dat afdekt. Doe de zaklantaarn aan. Het licht moet doorschijnen op de plaats waar de lek zich bevindt, wat je misschien gemist hebt tijdens je eerste controle. Als je een lek ontdekt, draai dan eventuele schroefjes aan, repareer veren of breng je instrument naar je plaatselijke reparatiewerkplaats en laat je bevindingen zien.
 7. Raadpleeg een professional voor saxofoon reparatie als je twijfelt, en je hebt alle bovenstaande stappen gecontroleerd. De reparateur zal blij zijn met de basis informatie die je hem kunt geven.

Saxofoon reparatie bij luchtlekken

Als noten niet op een saxofoon kunnen worden gespeeld, is dit bijna altijd te wijten aan luchtlekken. De bruine lederen polsters onder de toetsen moeten de lucht uit de klankgaten afsluiten. Als een polster niet goed sluit, moet de saxofonist harder blazen of de toets indrukken totdat deze afdicht. Knijpen is echter geen goede techniek en vertraagt ​​de speler van de saxofoon. Als een lek groot genoeg is, speelt de noot helemaal niet. Dan is het tijd voor een saxofoon reparatie.

Saxofoon reparatie bij lekken

Soms is een saxofoon reparatie noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer lekken het gevolg zijn van het feit dat de toetsen uit positie zijn gebogen. Wanneer dat het geval is, vindt de technicus het lek en kan gewoonlijk een paar snelle aanpassingen maken om het te repareren. Maar vaak zijn lekkages te wijten aan oude en verslechterende polsters. Saxofoon polsters zijn stukjes vilt bedekt met een zacht bruin leer. Het vilt laat zich aanpassen aan het klankgat en de leren huid sluit de lucht af. Naarmate de polsters ouder worden, wordt het leer hard en sluit het niet goed. Soms kun je het leer voelen en merken dat het hard is, of zie je de donkere verkleuring van veroudering.

Vervangen van de polsters

De enige oplossing voor lekken is het vervangen van de oude polster door deze zorgvuldig in de toonopening te plaatsen voor een strakke luchtafdichting. Wanneer één polster is versleten, hebben de andere meestal ook een probleem, dus het vervangen van slechts één harde polster lost het probleem vaak niet op. Het vervangen van alle polsters is wat duurder, maar de speler zal waarschijnlijk verrast zijn door hoeveel beter zijn saxofoon vervolgens speelt. Met goede zorg gaan de nieuwe polsters overigens lang mee. Een saxofoon reparatie is dus echt de moeite waard.

Saxofoon reparatie bij problemen met saxofoonhals en kurk

De halskurk maakt een strakke pasvorm tussen het mondstuk en de nek en zorgt ervoor dat er geen lucht door lekt. Bij gebruik comprimeert de kurk, maar deze kan loskomen of scheuren. De technicus verwijdert tijdens de saxofoon reparatie de oude kurk, knipt de nieuwe kurk zodat deze past, lijmt deze op zijn plaats en vormt hem vervolgens om het mondstuk stevig vast te houden. Bij goed onderhoud moet de nieuwe kurk vele jaren meegaan. In geval van nood kunt je tape of papier op de nek aanbrengen om het mondstuk vast te houden totdat je je saxofoon laat repareren.

Saxofoon reparatie bij klep problemen

Kleppen zitten soms vast vanwege oxydatie in draaischroeven of -stangen, maar meestal zijn ze gewoon uit positie gebogen. De technicus buigt ze terug in positie en lijnt ze uit om vrij te bewegen en te sluiten. In de meeste gevallen zal hij ook de polsters moeten vervangen omdat ze niet langer een luchtdichte afsluiting op de klankgaten maken.

Saxofoon reparatie bij problemen met de veren

Als een klep niet terugkeert naar de ruststand, is in de meeste gevallen een van de veren gewoon losgeraakt. De veren zijn korte rechte draden gemonteerd onder de toetsen; wanneer ze op hun plaats zitten, oefenen ze druk uit op de klep. Als de veer van zijn haak los is, kan de saxofonist hem vaak met een pen of een haaknaald op zijn plek terugplaatsen. Als de veer gebroken is of zijn spanning verliest, moet een technicus deze vervangen voor een nieuwe veer. In noodgevallen kun je soms een elastiek gebruiken om de veer tijdelijk te vervangen totdat je je saxofoon laat repareren door een technicus.

Saxofoon reparatie bij problemen met het toetsenblok

Als een toetsenblok loszit, is het soms gewoon een schroef die naar buiten is gekomen; als de schroef beschikbaar is (vaak in de onderkant van de behuizing) kan deze eenvoudig worden teruggeschroefd. Als de klepbescherming is afgeslagen, moet deze worden gesoldeerd. Dit kan een technicus snel repareren. Vind hier de beste specialist voor je saxofoon reparatie in Baarn!